Amandine David
1.Works

Crossing parallels
Weaving code
Qiperukkat
Latex & ochre
Hors Pistes

2.Process (coming soon)

Drawing circles
Mapping design practices

bio

info@amandinedavid.com @amandine__david

Weaving code

documentatiemateriaal

Weaving code blaast de binaire codes van weefpatronen uit verschillende culturen terug leven in. Een computer en weefgetouw zijn met elkaar verbonden en tonen zo aan dat 3D-printen en ambacht geen tegengestelden zijn. Integendeel. De basistaal van de computer, de binaire code 0-1, heeft zijn oorsprong in het weven. Zo zijn er oneindig veel weefcodes en iedere cultuur heeft de zijne.
De volgende stappen worden ontwikkeld
met de technische ondersteuning van

Sebastiaan Leenknegt
Programmering


De binaire taal van het weven en coderen brengt informatie over van het gebaar van de wever om 3D geprinte stukken te genereren.
Hoe werkt het?
Gedurende negen maanden werkte ik samen met een ingenieur om een gewoon weefgetouw te hacken dat nu werkt als een interface voor digitale productie.
Een Arduino installatie detecteert welk patroon er op het weefgetouw wordt geweven. Dit patroon wordt doorgestuurd naar een computer en naar de 3D modelleersoftware Rhino. Uit deze gegevens genereert Rhino een stuk dat vervolgens in 3D wordt geprint en met het geweven textiel geassembleerd wordt.


Gehackt weefgetouw in Z33, Hasselt (BE).


Een Arduino verzamelt de patronen terwijl ze op het weefgetouw worden geweven.

De programmeur (Sebastiaan Leenknegt) en de wever (ik).
Dankzij deze hybride machine heb ik proefstukken gemaakt die een assemblage zijn van delen in geweven textiel en 3D-geprinte kunststof onderdelen, die perfect in elkaar passen. De stalen zijn gemaakt van geweven textiel (katoen of linnen) en 3D-geprinte stukken (PLA of keramiek). 


Stukken gemaakt van 3D geprinte buizen die passen in de opening in de katoenweverij.


Tests met 3D-gedrukte stukken die het weven vormgeven of vouwen.


Volgende stappen

— Weven om te vertellen
Mijn doel is om een installatie te ontwikkelen die de complexiteit van de weef- en programmeertaal zal deconstrueren in een reeks geweven stukken. Door middel van deze reeks wens ik het lexicon te onthullen van het weefpatroon dat gebruikt wordt als programmeertaal, evenals de set regels die weven en 3D printen met elkaar verbinden.

— Een weefgetouw om rasterpatronen te weven
Tijdens mijn residentie in FabLab IMAL in januari, realiseerde ik me dat het weven met draad of dikke touw niet het rasterpatroon oplevert dat ik zou willen. Mijn doel is om mijn weefgetouw aan te passen zodat ik kan weven met strepen textiel. Zo kan ik stukken weven die de mathematische esthetiek van binaire codering in zich dragen.

Materiaal en theoretisch onderzoek tijdens de FabLab IMAL residentie

Patroon onderzoek op Excel

Papieren model dat als inspiratie diende voor de techniek van het weven met strepen