Amandine David
1.Works

Crossing parallels
Weaving code
Qiperukkat
Latex & ochre
Hors Pistes

2.Process (coming soon)

Drawing circles
Mapping design practices

bio

info@amandinedavid.com @amandine__david

Weaving code

documentatiemateriaal

Weaving code blaast de binaire codes van weefpatronen uit verschillende culturen terug leven in. Een computer en weefgetouw zijn met elkaar verbonden en tonen zo aan dat 3D-printen en ambacht geen tegengestelden zijn. Integendeel. De basistaal van de computer, de binaire code 0-1, heeft zijn oorsprong in het weven. Zo zijn er oneindig veel weefcodes en iedere cultuur heeft de zijne.
Onderzoek ontwikkeld binnen
FORMAT onderzoeksprogramma in Z33.

De volgende stappen worden ontwikkeld
met de technische ondersteuning van

Sebastiaan Leenknegt
Programmering


De binaire taal van het weven en coderen brengt informatie over van het gebaar van de wever om 3D geprinte stukken te genereren.
Hoe werkt het?
Gedurende negen maanden werkte ik samen met een ingenieur om een gewoon weefgetouw te hacken dat nu werkt als een interface voor digitale productie.
Een Arduino installatie detecteert welk patroon er op het weefgetouw wordt geweven. Dit patroon wordt doorgestuurd naar een computer en naar de 3D modelleersoftware Rhino. Uit deze gegevens genereert Rhino een stuk dat vervolgens in 3D wordt geprint en met het geweven textiel geassembleerd wordt.


Gehackt weefgetouw in Z33, Hasselt (BE).


Een Arduino verzamelt de patronen terwijl ze op het weefgetouw worden geweven.

De programmeur (Sebastiaan Leenknegt) en de wever (ik).
Dankzij deze hybride machine heb ik proefstukken gemaakt die een assemblage zijn van delen in geweven textiel en 3D-geprinte kunststof onderdelen, die perfect in elkaar passen. De stalen zijn gemaakt van geweven textiel (katoen of linnen) en 3D-geprinte stukken (PLA of keramiek). 
De combinatie is interessant omdat de 3D geprinte delen het mogelijk maken om het textiel een structuur en vorm te geven.
Ik wil nu de collectie van abstracte proefstukken en modellen verder ontwikkelen. Mijn doel is om functionele toepassingen te creëren en deze te presenteren aan textielontwerpers en industrie.

Stukken gemaakt van 3D geprinte buizen die passen in de opening in de katoenweverij.


Collection of material research between weaving and 3D-printing.


Tests met 3D-gedrukte stukken die het weven vormgeven of vouwen.


Weven van katoen en linnen. Structuur van 3D geprint PLA.


Onderzoeksnotitieboekje.


3D geprinte keramiekstuk gemonteerd met linnen weven.


Geweven stukken voor de montage.


PLA 3D geprinte stukken voor de montage.
Vanuit deze fase zal ik nu een nieuw hoofdstuk van het project ontwikkelen.

Dit nieuwe hoofdstuk omvat :
-Ontwerp en fabricage van functionele en esthetisch aantrekkelijke prototypes;
-Productie van een video / foto's om te communiceren over het augmented weefgetouw, de mogelijkheden en de werking ervan.

Deze twee punten zijn complementair. Het zal mijn onderzoek begrijpelijk maken voor een niet-professioneel publiek en dienen als een conversatiestarter met textielbedrijven of onderzoekslaboratoria. Ik wil het project ook presenteren aan mensen die ook werken binnen het veld van digitale ambachten om zo nieuwe samenwerkingen op te.